Nazar ve İç Sıkıntısı İçin Dua

Nazar ve iç sıkıntısı, hayatımızın bazen karşılaştığımız zorluklarındandır. Tıpkı görünmeyen bir rüzgarın bizi etkilemesi gibi, başkalarının kıskanç bakışları veya içimizdeki sebepsiz hüzünler bizi rahatsız edebilir. İşte tam da bu anlarda, nazar ve iç sıkıntısı için dua etmek, hem kalbimize su serper hem de bizi manevi olarak güçlendirir. Bu yazımızda, bu iki durumla başa çıkmak için Kur’an’dan ayetleri, Peygamber Efendimiz’in (s.a.v) dualarını ve alimlerin tavsiyelerini senin anlayacağın bir dilde anlatacağız. Unutma, en güçlü sığınağımız her zaman Allah’tır ve O’na yapılan dualar en karanlık anlarda bile bize yol gösterir.

Nazar Nedir?

Bazen bir arkadaşımızın yeni oyuncağına hayranlıkla bakarız ya da birinin başarısına içten içe seviniriz. Ama bazı insanlar, başkalarının sahip olduklarına veya güzelliklerine kıskançlıkla bakabilirler. İşte bu kıskanç bakışların yol açtığı olumsuz etkiye “nazar” diyoruz. Sanki o kişinin gözünden çıkan görünmez bir enerji bize zarar verebilir. Tabii ki her bakış nazar değildir, ama kötü niyetli ve kıskanç bakışlardan Allah’a sığınmak önemlidir. Özellikle yeni doğan bebekler ve küçük çocuklar nazara karşı daha hassas olabilirler. Eğer hasta hissediyorsan, huysuzlanıyorsan veya sürekli ağlıyorsan, büyüklerin sana nazar değmiş olabileceğini düşünerek dua etmeleri bundandır.

Kur’an-ı Kerim Nazar Hakkında Ne Diyor?

Kur’an-ı Kerim’de direkt olarak “nazar” kelimesi geçmese de, bazı ayetlerin bu konuyla ilgili olduğu düşünülmektedir. Özellikle Kalem Suresi’nin 51. ve 52. ayetleri, inkâr edenlerin Kur’an’ı duyduklarında neredeyse seni (Peygamber Efendimizi) gözleriyle devireceklerini anlatır. Bu ayetlerde şöyle buyrulur:

Arapça Okunuşu: Ve in yekâdullezîne keferû le yuzlikûneke bi ebsârihim lemmâ semiûz zikra ve yekûlûne innehu le mecnûn(mecnûnun). Ve mâ huve illâ zikrun lil âlemîn(âlemîne).

Türkçe Anlamı: Şüphesiz inkâr edenler Zikr’i (Kur’an’ı) duydukları zaman neredeyse seni gözleriyle devirecekler. (Senin için,) “Hiç şüphe yok o bir delidir” diyorlar. Hâlbuki o (Kur’an), âlemler için ancak bir öğüttür.

Bazı alimler bu ayetin, inkarcıların Peygamber Efendimize duydukları kin ve düşmanlıkla baktıklarını ve bu bakışların etkileyici olduğunu söylediğini ifade ederler. Bu ayetler genellikle nazar duası olarak okunur.

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Nazardan Nasıl Korunurdu?

Peygamber Efendimiz (s.a.v) de nazardan korunmak için çeşitli dualar okur ve ashabına da okumalarını tavsiye ederdi. Bir hadiste, Felak ve Nas surelerinin en iyi korunma duaları olduğu belirtilmiştir. Bu iki sureye “Muavvizetân” yani “koruyucu iki sure” denir.

Felak Suresi: Sabahın Rabbine Sığınıyoruz

Arapça Okunuşu: Kul e’ûzü birabbil felâk. Min şerri mâ halak. Ve min şerri ğâsikın izâ vegab. Ve min şerrin neffâsâti fil ukad. Ve min şerri hâsidin izâ hased.

Türkçe Anlamı: De ki: “Yarattığı şeylerin kötülüğünden, karanlığı çöktüğü zaman gecenin kötülüğünden, düğümlere üfleyenlerin kötülüğünden, haset ettiği zaman hasetçinin kötülüğünden, sabah aydınlığının Rabbine sığınırım.”.

Nas Suresi: İnsanların Rabbine Sığınıyoruz

Arapça Okunuşu: Kul e’ûzü birabbin nâs. Melikin nâs. İlâhin nâs. Min şerril vesvâsil hannâs. Ellezî yüvesvisü fî sudûrinnâs. Minel cinneti vennâs.

Türkçe Anlamı: De ki: Sığınırım ben insanların Rabbine, İnsanların hükümdarına, İnsanların ilahına, O sinsi vesvesecinin şerrinden. O ki, insanların göğüslerine vesveseler fısıldar. Gerek cinlerden, gerek insanlardan.

Peygamber Efendimiz (s.a.v) ayrıca şu duayı da okurdu: “Euzü bi kelimatillahitammati min şerri külli şeytanin ve hammatin ve min şerri kulli aynin lamme.” Bu dua, her türlü şeytandan, kem gözlerden ve zararlı şeylerden Allah’a sığınmak anlamına gelir. Sabah ve akşam bu duayı üç defa okuyarak veya hastaya üfleyerek nazardan, cinlerden ve hayvanların zararından korunabiliriz.

Başka bir hadiste ise, Peygamber Efendimiz (s.a.v) bir şeyi beğendiğinde “Mâşâallah la kuvvete illa billah” demeyi tavsiye etmiştir. Böylece o şeye nazar değmez. Ayrıca, birini beğendiğimizde “Allahümme barik fihi ve la tedarruhü” yani “Allah’ım, bunu mübarek eyle. Ona zarar dokunmasına izin verme.” şeklinde dua etmek de nazardan korur.

Çocuklar ve Bebekler İçin Nazar Duası

Bebekler ve küçük çocuklar nazara daha açık oldukları için onları korumak çok önemlidir. Onlar için sık sık Felak ve Nas surelerini okuyabilir, Peygamber Efendimiz’in okuduğu yukarıdaki sığınma duasını yapabiliriz.

İlginizi Çekebilir: Ayetel Kürsi’nin Bilinmeyen Sırları

İç Sıkıntısı Nedir? Kalbimiz Neden Daralır?

Bazen hiçbir sebep yokken içimizde bir huzursuzluk, bir daralma hissederiz. Buna iç sıkıntısı deriz. Sanki kalbimizde görünmez bir ağırlık vardır. Bu durum bizi üzgün, mutsuz ve enerjisiz hissettirebilir. İç sıkıntısı, hayatın zorlukları, stres, kaygılar veya bazen de manevi nedenlerden kaynaklanabilir. Müslümanlar olarak böyle anlarda da Allah’a yönelmek ve O’ndan yardım istemek en doğru yoldur.

Kur’an-ı Kerim İç Sıkıntısı İçin Ne Tavsiye Ediyor?

Kur’an-ı Kerim’de sıkıntılı anlarda sabretmemiz ve Allah’a dua etmemiz öğütlenir. Bakara Suresi’nin 155. ayetinde şöyle buyrulur:

“Andolsun ki sizi biraz korku ve açlıkla; mallardan, canlardan ve ürünlerden eksiltmekle sınayacağız. Sabredenleri müjdele!”.

Bu ayet bize, zorlukların bir imtihan olduğunu ve sabredenlerin müjdeleneceğini hatırlatır. Sıkıntılı anlarda okuyabileceğimiz en güzel surelerden biri de İnşirah Suresi‘dir. Bu sure, kalbimize ferahlık ve huzur verir.

İnşirah Suresi: Kalbimize Ferahlık Veren Dua

Arapça Okunuşu: Bismillâhirrahmânirrahîm. Elem neşrah leke sadrek. Ve vada’nâ ‘anke vizrek. Elleziy enkada zahrek. Ve rafa’nâ leke zikrek. Feinne me’al’usri yüsrâ. İnne me’al’usri yüsrâ. Feizâ ferağte fensab. Ve ila rabbike ferğab.

Türkçe Anlamı: Rahmân ve Rahîm olan Allah’ın adıyla. Biz senin göğsünü açıp genişletmedik mi? Belini büken yükünü senden alıp atmadık mı? Senin şânını ve ününü yüceltmedik mi? Elbette zorluğun yanında bir kolaylık vardır. Gerçekten, zorlukla beraber bir kolaylık daha vardır. Boş kaldın mı hemen (başka) işe koyul ve yalnız Rabbine yönel.

Bu surenin her gün 7 kere okunmasının kalp sıkıntısından kurtulmaya ve bol rızka kavuşmaya yardımcı olduğuna inanılır.

Peygamber Efendimiz (s.a.v) İç Sıkıntısı İçin Hangi Duaları Okurdu?

Peygamber Efendimiz (s.a.v) sıkıntılı ve üzüntülü zamanlarda çeşitli dualar okurdu. İşte onlardan bazıları:

  • “Lâ ilâhe illallâhü’l-azîmü’l-halîmü, Lâ ilâhe illallâhu rabbü’l arşi’l-azîm. Lâ ilâhe illallâhü rabbü’s-semâvâti verabbü’l-‘ardı verabbü’l-‘arşi’l-kerîm.” Anlamı: “Ulu ve Halim olan Allah’tan başka ilah yoktur. Büyük Arş’ın Rabbi olan Allah’tan başka ilah yoktur. Göklerin Rabbi, yeryüzünün Rabbi ve Kerim olan Arş’ın Rabbi olan Allah’tan başka ilah yoktur”.
  • “La ilahe illallahül’azim-ül-halim la ilahe illallahü Rabbül-Arş-il’azim la ilahe illallahü Rabbüs-semavati ve Rabbül-Erdı Rabbül’Arş-il-kerim.” Anlamı itibarıyla Allah’a sığınmayı ve O’ndan yardım istemeyi içerir.
  • Bir sıkıntıya düşüldüğünde “Bismillâhirahmanirrahim velâ havle velâ kuvvete illa billâhil aliyyil azim” demek de sıkıntı ve belalardan korunmaya yardımcı olur.

Ayrıca, Hazret-i Ayşe’den (r.a.) rivayet edildiğine göre, Peygamber Efendimiz (s.a.v) hasta birisi getirildiğinde şu duayı okurdu: “Ezhibil-be’se rabben’nasi eşfi ve enteş’şafi la şifae illa şifauke şifaen la yugadiru sekame.” Anlamı: “Bu hastalığı gider ey insanların Rabbi! Şifâ ver, çünkü şifâ verici sensin. Senin vereceğin şifâdan başka şifâ yoktur. Öyle şifâ ver ki hiç bir hastalık bırakmasın”. İç sıkıntısı da kalbin bir hastalığı gibidir, bu dua ile Allah’tan şifa dileyebiliriz.

İç Sıkıntısı İçin Başka Hangi Duaları Okuyabiliriz?

İç sıkıntısı için okuyabileceğimiz pek çok güzel dua vardır. İşte bazıları:

  • (اللّهُمَّ إِنِّي أَعُوذُ بِكَ مِنْ غَمِّ الْهَمِّ وَالْحَزَنِ وَأَعُوذُ بِكَ مِنْ الْعَجْزِ وَالْكَسَلِ وَأَعُوذُ بِكَ مِنْ الْجُبْنِ وَالْبُخْلِ وَأَعُوذُ بِكَ مِنْ غَلَبَةِ الدَّيْنِ وَقَهْرِ الرِّجَالِ) Anlamı: “Allah’ım! Ben sıkıntıdan, üzüntüden, acizlikten, tembellikten, korkaklıktan, cimrilikten, borç yükünden ve erkeklerin zulmünden sana sığınırım”. Bu duayı sürekli tekrarlamak kalbe ferahlık verebilir.
  • “Allahû rabbi la şerike leh.” Anlamı: “Allah Rabbimdir, O’nun hiç şerîki yoktur”. Kendisine bir üzüntü, bir keder, bir hastalık veya zorluk isabet eden kimse bu duayı okursa bunlardan kurtulacağına inanılır.
  • “Ya uddeti ınde şiddeti, ve ya gavsi ınde kürbeti! Ührüsni bi-aynikelleti la tenamü vekfini birüknike ellezi la yüramü.” Anlamı: “Sıkıntıda imdadıma yetişen, güçlükte desteğim, her an görüp gözeten Rabbim, beni muhafaza et, sonsuz kudretinle, bana yardım eyle!”. İmam-ı Cafer Hazretleri’nin sıkıntıya düşünce okuduğu ve sıkıntıdan kurtulduğu bu dua da iç sıkıntısı için etkilidir.

Nazar ve İç Sıkıntısı İçin En Etkili Dualar ve Sureler

Durum Sure/Dua Anlamı (Özet) Kaynaklar
Nazar Kalem Suresi 51-52. Ayetler (Ve in yekâdullezîne…) İnkâr edenlerin seni gözleriyle devireceklerinden Allah’a sığınma.
Nazar Felak Suresi (Kul e’ûzü birabbil felâk…) Yaratılanların, gecenin, düğümlere üfleyenlerin ve haset edenlerin şerrinden Allah’a sığınma.
Nazar Nas Suresi (Kul e’ûzü birabbin nâs…) İnsanların, cinlerin ve sinsi vesvesecilerin şerrinden Allah’a sığınma.
Nazar “Euzü bi kelimatillahitammati min şerri külli şeytanin ve hammatin ve min şerri kulli aynin lamme.” Her türlü şeytandan, kem gözlerden ve zararlı şeylerden Allah’a sığınma.
İç Sıkıntısı İnşirah Suresi (Elem neşrah leke sadrek…) Kalbinin genişletilmesi, yükünün alınması, şanının yüceltilmesi ve her zorlukla beraber bir kolaylık olduğu müjdesi.
İç Sıkıntısı “Lâ ilâhe illallâhü’l-azîmü’l-halîmü, Lâ ilâhe illallâhu rabbü’l arşi’l-azîm. Lâ ilâhe illallâhü rabbü’s-semâvâti verabbü’l-‘ardı verabbü’l-‘arşi’l-kerîm.” Ulu, Halim olan Allah’tan başka ilah yoktur. Büyük Arş’ın, göklerin, yeryüzünün ve Kerim olan Arş’ın Rabbi olan Allah’tan başka ilah yoktur.
İç Sıkıntısı (اللّهُمَّ إِنِّي أَعُوذُ بِكَ مِنْ غَمِّ الْهَمِّ وَالْحَزَنِ…) Sıkıntıdan, üzüntüden, acizlikten, tembellikten, korkaklıktan, cimrilikten, borç yükünden ve insanların zulmünden Allah’a sığınma.

Dua Ederken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Dua ederken öncelikle kalbimizi Allah’a açmalıyız. Samimi bir şekilde, içten gelerek dua etmek önemlidir. Abdestli olmak güzeldir ama zorunlu değildir. Dua ederken kıbleye yönelmek ve ellerimizi açmak da adabtandır. Dualarımızı yaparken hem kendimiz için hem de başkaları için dua edebiliriz. Unutmayalım ki Allah her şeyi işitir ve her duaya cevap verir, bazen istediğimiz şekilde hemen olmasa bile.

Sabırlı Olmak ve Allah’a Güvenmek

Dua ettikten sonra sabırlı olmak çok önemlidir. Allah’a güvendiğimizi ve O’nun en doğru zamanda bize yardım edeceğine inanmalıyız. Sıkıntılar geçicidir ve her zorluğun sonunda bir kolaylık vardır. Önemli olan, bu süreçte Allah’a sığınmaya devam etmek ve O’ndan ümidimizi kesmemektir.

Unutma, Yardım Aramaktan Çekinme

Nazar ve iç sıkıntısı için dua etmek çok önemli olsa da, eğer bu durumlar uzun sürerse veya seni çok fazla etkiliyorsa, doktora gitmekten veya güvendiğin bir büyüğünle konuşmaktan çekinme. Hem manevi hem de maddi olarak yardım aramak, sıkıntılarınla başa çıkmanda sana destek olacaktır.

Şimdi Ne Yapmalısın? (Call to Action)

Eğer sen de nazar değdiğini düşünüyorsan veya iç sıkıntısı yaşıyorsan, yukarıda öğrendiğimiz duaları okuyarak Allah’a sığınabilirsin. Özellikle Felak ve Nas surelerini her gün okumayı alışkanlık haline getir. İçin daraldığında İnşirah Suresi’ni tekrar tekrar oku. Unutma, Allah her zaman seninledir ve dualarınla O’na ne kadar yakınlaşırsan, kalbin o kadar huzur bulacaktır. Bu bilgileri arkadaşlarınla ve ailenle de paylaşarak onların da faydalanmasına vesile olabilirsin. Şimdi derin bir nefes al ve kalbinden geçen güzel duaları Allah’a fısılda!

Haydi, şimdi sen de nazar ve iç sıkıntısı için bir dua et! Belki de bu satırları okuman bile bir başlangıçtır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir