Kalmosan Losyon Ne İçin Kullanılır?

Kalmosan losyon, açık pembe renkte, lavanta gibi kokan, yağlı olmayan bir kremdir. Doktorlar bunu genelde kaşıntıyı kesmek ve ağrıları dindirmek için veriyorlar. Özellikle böcekler ısırınca, sinekler sokunca, arılar iğneleyince ya da ciltte basit tahrişler olunca bu ilaç size iyi gelebilir. Hatta bazı kişiler ağda yapınca, lazer epilasyon yaptırınca veya kulaklarını deldirince oluşan acıları hafifletmek için de kullanabiliyor.

Bu losyonun içinde bazı özel maddeler var. Bunlar Difenhidramin HCL %1, Kafur %1, Çinko oksit %5, Kalamin %10 ve Gliserin %15. Bu maddeler sayesinde hem alerjiye karşı etki gösteriyor (antihistaminik diyorlar buna), hem de kaşıntıyı azaltıyor. Hatta sürüldüğü yeri biraz serinletip rahatlatıyor gibi düşünebilirsiniz.

Kalmosan losyon nasıl kullanılır?

Öncelikle bu ilacın olduğu plastik şişeyi iyice çalkalamanız gerekiyor. Sonra elinize biraz döküp, kaşınan ya da ağrıyan bölgeye ince bir tabaka halinde sürüyorsunuz. Üzerini böyle sıkıca kapatmayın, açık bırakın. Genelde doktorunuz farklı bir şey söylemediyse, günde 3 veya 4 kere sürebilirsiniz. Ama doktorunuzun dediği gibi kullanmak her zaman en doğrusu. Eğer 7 gün geçmesine rağmen o sorun hala geçmediyse ya da bir süre sonra tekrar başlarsa, bu ilacı kullanmayı bırakıp bir doktora gitmelisiniz. Suyla yıkadığınızda sürülen yerden kolayca temizleyebilirsiniz.

Ama dikkat etmeniz gereken bazı önemli şeyler de var. Eğer Kalmosan’ın içindeki Difenhidramin HCL‘ye ya da diğer yardımcı maddelerden herhangi birine karşı alerjiniz varsa, bu ilacı kesinlikle kullanmamalısınız.

Ayrıca bebeklerde, erken doğmuş bebeklerde ve emziren annelerde de doktor kontrolü olmadan kullanılmamalı. Eğer MAO inhibitörü denilen başka bir ilaç kullanıyorsanız da bu losyonu kullanmamalısınız.

Açık yaralara veya ağzınızın, burnunuzun içine sürmemelisiniz. Sürdüğünüz yerde yanma, kızarıklık ya da böyle küçük kabarcıklar gibi şeyler olursa, ilacı hemen bırakmalısınız.

Röntgen çektirmeden önce de bu losyonu sürmemelisiniz. İçinde Difenhidramin olan başka ilaçlarla birlikte de kullanmamaya dikkat edin.

Su çiçeği ya da kızamık olmuşsanız da bu ilacı kullanmayın.

İki yaşından küçük çocuklarda ise mutlaka doktorunuza danışarak kullanmalısınız.

Hamileyseniz ya da emziriyorsanız da kullanmadan önce doktorunuza danışmanız önemli.

Kalmosan losyonun yan etkileri

Kalmosan’ın bazı yan etkileri de olabilir. Her ilaçta olduğu gibi, bazı kişiler bu losyonun içindeki maddelere karşı hassas olabilir.

Sürülen yerde kaşıntı, egzama ya da iltihaplanma gibi şeyler görülebilir.

Güneşe çıktıktan sonra ciltte bazı değişiklikler de olabilir (fotosensitivite diyorlar buna). Eğer böyle beklenmedik bir durumla karşılaşırsanız hemen bir doktora gitmek en iyisi.

Bazı kişilerde kalp çarpıntısı, titreme ya da idrar yapmakta zorluk gibi daha ciddi yan etkiler de görülebilir ama bunlar çok nadir.

Sersemlik, halsizlik, ağızda kuruluk gibi daha hafif yan etkiler de yapabilir. Eğer bunlar dışında başka bir yan etki fark ederseniz, mutlaka doktorunuza ya da eczacınıza söyleyin.

Kalmosan losyon nasıl muhafaza edilir?

Bu losyonu oda sıcaklığında, yani ne çok sıcak ne de çok soğuk bir yerde saklamalısınız. Ayrıca çocukların ulaşamayacağı bir yerde durmalı. İlacın kutusunun ya da üzerindeki etiketin son kullanma tarihine de dikkat edin, tarihi geçmişse kullanmayın. Eğer ilacın kendisinde ya da kutusunda bir bozukluk fark ederseniz de kullanmamalısınız.

Unutmayın, bu bilgiler sadece size yardımcı olmak için. Herhangi bir ilaç kullanmadan önce mutlaka bir doktora danışmak çok önemlidir. Bu sitedeki bilgiler sadece sizin ilacı daha iyi anlamanız için hazırlanmıştır. İlaçla ilgili en doğru bilgiyi her zaman doktorunuz verecektir.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir